Manuele Mobilisatie/Therapie

Door de opleiding aan de Nederlandse Academie voor Orthopedische Geneeskunst en vervolg opleiding Chiropraxis te Solingen (D) en de SOMT te Amersfoort is het mogelijk disfuncties van het bewegingsapparaat te behandelen met manuele mobilisaties. Het doel is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Onze beenderen, gewrichten, spieren, weefsels en zenuwen zorgen voor een harmonisch en functioneel geheel in ons bewegingsproces. Soms treden er echter stoornissen op in de harmonie van dit bewegingsproces.

Binnen de manuele therapie gaat men dan zoeken over welke stoornissen het gaat; wat de oorzaken kunnen zijn en hoe men deze kan oplossen. Men maakt onderscheid tussen een aantal categorieƫn stoornissen welke vaak gecombineerd voorkomen te weten; articulaire stoornissen; stoornissen van de weke delen en neurologische aandoeningen.

Er zijn verschillende behandelingsoogpunten te weten; herwinnen van de normale beweeglijkheid; harmonisatie van de beweeglijkheid tussen gewricht, zenuw en gewenste spierspanning; stabilisatie creƫren en heropbouwen van de belastbaarheid. Hiervoor worden een aantal specifieke technieken gebruikt die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Effecten zijn vaak direct merkbaar in bijvoorbeeld een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Daarnaast omvat het behandelprogramma ook het geven van instructie, adviezen, begeleiding en gedragsaanpassing in goed bewegen.

Oefentherapie kan een onderdeel hiervan zijn.